Новогодишните програми на националните телевизии в България в периода 2000-2024 г. - Попова, Жана (Семинар_BG, 2025)
Студията дава възможност да се отговори на въпроса какво се променя в начините на празнуване, показвани по телевизията в новогодишната програма след 2000 г. до 2024 г., когато режисьори, продуценти, сценаристи, актьори и собственици на телевизии нямат наложени предписания какви идеологически задачи да изпълняват и имат свободата да творят как да се празнува Нова година в празничната програма. Текстът представя резултатите от изследването на избора на създателите на новогодишната празнична програма в телевизионния „канон“ на Българската национална телевизия и двете частни национални телевизии Би Ти Ви и „Нова тв“ в периода 2000-2024 г. Показан е механизмът как от площада в телевизията се утвърждават четири основни елемента на новогодишното посрещане: словото на президента на Република България, химна, „Дунавското хоро“ и „Многая лета“. Изследването показва, че с елементите на старата идеологическа система преди 1990 г. телевизиите изграждат нов комерсиален продукт като новогодишната тв програма, а от тв скечовете с политическа сатира след 2000 г. се раждат някои бъдещи политици. Библиография Вачков, Лъчезар. 2022. "Математика на носталгията". В: Сб. Журналистика, ценности, свят. София: УИ „Св. Кл. Охридски“, 217-227. Георгиева, Валентина. 2017. "Болница за любов", Семинар_BG, 17. https://seminar-bg.eu/spisanie-seminar-bg/broy17/745-bolnitsa-za-lyubov.html Димов, Венцислав. 2019a. Музиката за народа на медийния фронт (Меката власт на народната и популярна музика в Социалистическа България). София: УИ „Св. Кл. Охридски“. Димов, Венцислав. 2019b. "За някои медийни метаморфози (как „чалгари“ стават „лидери на граждански каузи“)". Медиалог, 5/2019, 8-31. Дичев, Ивайло. 2019. Културни сцени на политическото. София: Просвета. Дончева, Кристина. 2018. "Коледа и Нова година между частното и публичното". Българска етнология, 3, 309-325. Колева, Даниела. 2021. "Празниците при социализма и техните употреби". Семинар_BG, 20. https://seminar-bg.eu/spisanie-seminar-bg/broy20/789-praznitsite-pri-sotsializma-i-tehnite-upotrebi.html Лулева, Ана. 2020. "Традиция и традиционализация. Калоферското мъжко хоро". В: Етнологията в променящия се свят. Сборник в чест на 80-годишния юбилей на проф. Радост Иванова. София: Издателство на БАН „Проф. М. Дринов“. Нейкова, Ния. 2008. "Младежките микрокултури – места за среща в градското пространство". В: Сб. Новите млади и новите медии. София, 78-86. Нейкова, Ния. 2017. "Визуализация на съпрузи. Мачмейкингът и техниките на експертната съдбовност". Семинар_BG, 17. https://seminar-bg.eu/spisanie-seminar-bg/broy17/741-vizualizatsiya-na-sapruzi.html Пейчева, Лозанка и Венцислав Димов. 2005. Музика, роми, медии. София: Звездан. Пейчева, Лозанка. 2008. Между Селото и Вселената: старата фолклорна музика от България в новите времена. София: АИ „Проф. Марин Дринов“ Пейчева, Лозанка. 2019. „Народният дух“ в авторските песни в България. София: УИ „Св. Кл.Охридски“. Петков, Владислав. 2017. "БеГевизия: избори и референдум като музикална класация". Семинар_BG, 14. https://seminar-bg.eu/spisanie-seminar-bg/broy-14/658-bgviziya.html Петрова, Силвия. 2023. "Постистина и лайфстайл: медийни образи на войната". Социологически проблеми, 55/1, 188 - 210. Попова, Жана. 2015. Жанрове и форми на забавлението в телевизията. София: Полиграфюг. Попова, Жана. 2022. Медийните биографии на естрадните музиканти в периода 1989-2020. УИ „Св. Кл. Охридски“. Попова, Снежана. 2001. Социално време и медиен разказ. София: ЛИК. Попова, Снежана. 2019. "Отвъд колективните въображаеми: разкази без разказвачи". Медиалог, 6, 151-161. Спасов, Орлин. 2017. „Трудната европеизация: българските медии в контекста на ЕС,“ Социологически проблеми, 49 (1–2), 165–185. Стателова, Розмари. 2019. Естрада и социализъм: Проблясъци от Розмари Стателова. София: Рива. Търколева, Лора. 2023. "По дигиталните следи на (не)определимото смешно в ефир: странният случай на Божан Петров". Медиалог, 14, 66-90. Angelova, Vyara. 2018. "Forming the 'Socialist nation' through television (1960-1980) in Bulgaria. TV programs for children". Реторика и комуникации, 34, ISSN (online):1314-4464. https://rhetoric.bg/contributors-3 Doncheva, Kristina. 2018. “Christmas and New Year between the Private and the Public”, Balgarska etnologia/ Bulgarian Ethnology, 3, 309-325 Ibrosheva, Elza, Maria Stover. 2017. "East Meets West: The Cultural History of Television in Bulgaria". VIEW, 6/ 11, 6-21. DOI: 10.18146/2213-0969.2017.jethc119 Imre, Aniko. 2016. TV Socialism. Duke University Press. doi.org/10.2307/j.ctv11vc8qz Marinos, Martin. 2021. "Roma, Race and Socially Engaged Television on the Fringes of Europe". VIEW Journal of European Television History and Culture 10 (20). https://viewjournal.eu/articles/10.18146/view.272/. Marinos, Martin. 2023. Free to Hate: How Media Liberalization Enabled Right-Wing Populism in Post-1989 Bulgaria (Champaign, IL: University of Illinois Press). Marinos, Martin and Spassov, Orlin. 2023. "The Media in Southeastern Europe – Socialism, Transition, Capitalism. An Introduction". Southeastern Europe, 47, 1–26. Mihelj, Sabina. 2012. "Television Entertainment in Socialist Eastern Europe. Between Cold War Politics and Global Developments". In: Popular Television in Eastern Europe During and Since Socialism. Routledge. eBook ISBN9780203110201 Mihelj, Sabina. 2017. "Memory, Post-socialism and the Media: Nostalgia and Beyond". European Journal of Cultural Studies 20, 3, 1–16. Mustata, Dana. 2012. “'The Revolution Has Been Televised … '. Television as Historical Agent in the Romanian Revolution". Journal of Modern European History / Zeitschrift Für Moderne Europäische Geschichte / Revue d’histoire Européenne Contemporaine, 10(1), 76–97. https://www.jstor.org/stable/26265960 Pehe, Veronika. 2020. Velvet Retro. Postsocialist Nostalgia and the Politics of Heroism in Chech Popular Culture. Berghan. https://doi.org/10.3167/9781789206289 Popova, Zhana. 2020. "Stories about socialist culture as told ‘estrada musicians’ in Bulgaria: two perspectives on the past from 1990-1992 and 2010-2018". FACTA UNIVERSITATIS Series: Philosophy, Sociology, Psychology and History, 19, 2, 2020, 141 - 152. https://doi.org/10.22190/FUPSPH2002141P Popova, Zhana. 2024. "Invisible professional TV watchers under surveillance". Filosofiya – Philosophy, 33, 3s, 124-133.