На колело в града: Автоетнография на велокарането като преживяване - Кънева, Радослава (Семинар_BG, 2025)
Статията разглежда градското колоездене не само като средство за придвижване, но и като въплътено преживяване, което се разгръща в комуникацията между велосипедиста като тяло, велосипеда като устройство и градската инфраструктура като място и пейзаж. Чрез автоетнографски подход статията анализира три групови велосипедни събития в София, Каляри и Виена, за да разкрие разнообразните социални, културни и естетически измерения на велокарането. Изследването започва с преглед на академичната литература за колоезденето и неговото значение в контекста на устойчивото градско развитие. След това се представя методологията и обхватът на теренното проучване. Основният анализ включва три случая: „Sofia green tour“, туристическа велообиколка в София, разгледана от перспективата на екскурзовода; протестно шествие „Критична маса“ в Каляри като форма на граждански активизъм; и велоконцерт „Spiral bike“ с електронна музика във Виена като пример за творческо използване на градското пространство. В заключение статията синтезира основните изводи и предлага насоки за подобряване на градската велосипедна инфраструктура, като се обръща както към местните власти, така и към активните велосипедисти. Библиография Дичев, Ивайло. 2019. Културни сцени на политическото. София: „Просвета-София“ АД. Дичев, Ивайло. 2017. „Защо в София не е хубаво“, DW Общество, 11.10.2017, достъпна на: https://www.dw.com/bg/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B2-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D1%85%D1%83%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%BE/a-40902347 [последно посетен на 20.01.2025] Хаджимайкъл, Майк. 2016. "Полицейската акция срещу „Окупирай“ в Кипър: автоетнография върху „За 1 грам“". Българска етнология, 1: 71-83. Chang, Heewon. 2008. “Chapter 3: Autoethography”. in: Autoethography as method. Walnut Creek: CA: Left coast press, 43-57. De Certeau, Michel. 1984. The practice of everyday life. London: University of California press. Dunlap, Rudy, Rose, Jeff, Standridge, Sarah H., Pruitt, Courney L. 2020. “Experiences of urban cycling: emotional geographies of people and place”. Leisure Studies, DOI: 10.1080/02614367.2020.1720787 Fincham, Ben. 2007. “Bicycle messengers: image, identity and community”. In: Horton, Dave, Rosen, Paul and Cox, Peter (eds.) Cycling and Society. Cornwall: Ashgate, 179-198. Green, Judith, Steinbach Rebecca and Datta, Jessica. 2012. “The Travelling Citizen: Emergent Discourses of Moral Mobility in a Study of Cycling in London”. Sociology, 2012 46: 272-289, DOI: 10.1177/0038038511419193. Horton, Dave, Rosen, Paul and Cox, Peter (eds.). 2007. Cycling and Society. Cornwall: Ashgate. Jones, Phil. 2005. “Performing the city: a body and a bicycle take on Birmingham, UK”. SOCIAL AND CULTURAL GEOGRAPHY 6;4, 2005: 813-830. Lorimer, Hayden. 2011. “Walking: New Forms and Spaces for Studies of Pedestrianism”. In: Cresswell, Tim and Merriman, Peter (eds.) Geographies of Mobilities: practices, spaces, subjects. UK: Ashgate, 19-34. Rana, Pranaya. 2018. Walking In The City Self And Spatiality In Copenhagen And Kathmandu, MA, Достъпна: https://www.4cities.eu/wp-content/uploads/2018/10/RANA_Master-Thesis.pdf [последно посетен на 20.01.2025]. Simpson, Clare. 2005. “Capitalising on curiosity: Woman’s professional cycle racing in the late-nineteenth century”. In: Horton, Dave, Rosen, Paul and Cox, Peter (eds.) Cycling and Society. Cornwall: Ashgate, 47-66. Sofia Green tour, 2025, https://sofiagreentour.com/ , [последно посетен на 20.01.2025] RAD Performance, 2025, https://radperformance.at/en/home-en/ , [последно посетен на 20.01.2025] Spinney, Justin. 2007. “Cycling in the city: non-place and the sensory construction of meaning in a mobile practice”. In: Horton, Dave, Rosen, Paul and Cox, Peter (eds.) Cycling and Society. Cornwall: Ashgate, 25-46. Strathern, Marilyn. 1987. “The limits of autoethography”. In: Jackson, Anthony (ed.) Anthropology at home. New York: Tavistock, 16-37. Wall, Sarah. 2008. “Easier Said than Done: Writing an Autoethnography”. International Journal of Qualitative Methods, 2008, 7(1): 38-53.