Уводни думи (Семинар_BG, 2025)
Настоящият брой на Семинар_BG е посветен на градската природа. Това е подвеждащо понятие, което може да бъде разбрано като естеството на градското, натуралното състояние или присъщите характеристики на урбанизацията. Този брой се разграничава от подобни разбирания. Следвайки идеите на Дескола и тези на Инголд, темата на броя би трябвало да гласи градска околна среда, тъй като понятието природа може да бъде ползвано само от същество, което се поддава на илюзията, че не принадлежи към нея. Градовете са едни от тези пространства, в които онтологията на натурализма е най-видима и най-трудна за преодоляване. Откъде да започнем, за да видим сградите, пътищата, кварталите като околната среда на нашия и други видове? Пукнатината в тротоара, където е пуснало корени растение, старата лампа, в която си е направил гнездо синигер – това са пространствата и случките, в които друг живот активно дефинира и преформулира средата. Градската природа, която се търси в страниците на този брой, е екологичната динамика на града, изразяваща се не само в това, което е отвъд социалното, а като динамика между физическа и социална среда, човешки и не-човешки жители. В текстовете тази динамика се разглежда през конкретни случаи – градски лехи в междублокови пространства, създаване или загуба на зелени площи,  отглеждане и разсаждане на ендемит. БиблиографияГеоргиев, К. (2025). Екопътеки в сянката на комбината: траектории на природата в постиндустриален Източен Сибир. Семинар_BG, 30, 135-162.Димитрова, П. (2025). Дигитално номадство и връзка с природата: примери от град Банско. Семинар_BG, 30, 163-185.Дичев, И. (2005). Пространства на желанието, желания за пространство. София: Изток-Запад.Драганова, И. (2025). Морската градина в Бургас между бранд на града и конструкт на локална идентичност: градската природа като идеология, място, памет. Семинар_BG, 30, 30-61.Златкова, М. (2025). Да засадиш (в) града: градското градинарстване и модели на градско обитаване. Семинар_BG, 30, 105-134.Караджов, В. (2025). Градски екопарк „Баделема“ – бъдеще (не)възможно. Семинар_BG, 30, 62-104.Кънева, Р. (2024). Зеленото наследство на българските градове. В И. Кабаков (съст.), Културната памет на града (pp. 120–147). София: Университетско издателство „Св. Климент Охридски“.Кърцелин, В. (2025). Градските угари: територии на въображението и забравата. Семинар_BG, 30, 13-29.Descola, Ph. (2013). Beyond Nature and Culture. Chicago: University Chicago Press.Gandy, G. (2022). Natura Urbana. Ecological Constellations in Urban Space. Cambridge: MIT Press.Haase, D., Dushkova, D., Haase, A., & Kronenberg, J. (2017). Green infrastructure in post-socialist cities, evidence and experience from Eastern Germany, Poland and Russia. In T. Tuvikene, W. Sgibnev & C. Neugebauer, C. (eds.), Post-Socialist Urban Infrastructures. Abingdon: Routledge.Hunold, Ch. (2017). Why Not the City? Urban Hawk Watching and the End of Nature. Nature and Culture, 12(2), 115–136. https://doi.org/10.3167/nc.2017.120202Ingold, T. (2000). The Perception of the Environment: Essays on livelihood, dwelling and skill (2002 ed.). Taylor & Francis e-Library.Mabey, R. (1973). The unofficial countryside. London: Collins.Smith, N. (2006). Foreword. In N. Heynen, M. Kaika & E. Swyngedoouw (eds.), In the Nature of Cities. Urban political ecology and the politics of urban metabolism. Taylor & Francis e-Library. Steel, W., & Maller, C. (2019). More-than human Cities: Where the Wild Things Are. Geoforum 106, 411–415.Wang, J. (2024). Reimagining the More-than-human city: Stories from Singapore. Cambridge: MIT Press.