Градски екопарк „Баделема“ – бъдеще (не)възможно (Семинар_BG, 2025)
Парк „Баделема“ в град Асеновград е поредният български казус, в който се сблъскват икономически, политически и обществени интереси в опитите за застрояване и опазване на зелени градски площи. Локалните екологични ресурси, практики  по  опазване и образователни инициативи на ниво градски парк, град и община, създавани и развивани в миналото, са в основата на съвременното биокултурно наследство на Асеновград. В настоящата ситуация конфликтът е създаден след решение на Общинския съвет за промяна на статута на територията и възможността за застрояване на част от парка, което предизвиква обществени реакции и поне временното спиране на тези планове. При липсата на политическа воля, бъдещето на Екопарк „Баделема“, за чието създаване има всички екологични предпоставки, зависи в голяма степен от това дали гражданското участие ще се окаже затихваща обществена защитна реакция, или ще се разшири подкрепата към експертните планове и действия. Освен запознаване с конкретния казус, този текст си поставя една по-важна цел, да повдигне по-широка обществена и политическа дискусия относно бъдещето на Екопарк „Баделема“, с привличането на експертен потенциал и информирано гражданско участие. БиблиографияВасилева, А., & Кълева. Е. (2013). Българският постсоциалистически град: трансформация на публичното пространство, глобализация и идентичност. Критика и хуманизъм, 42(1-2), 95-109.Венков, Н. (2012). Гражданското общество и Женския пазар. София: Изследователски център за социални науки.Ганева-Райчева, В. (2021). Биокултурно наследство – да свържем биологичното и културното разнообразие (културни политики и практики). Бюлетин „Наследство БГ“ – Научни известия, 1, 57–63.Даскалов, Х. (1978). Моят живот такъв, какъвто го видях. Родопи, 6.Джамбов, А., Стоянова, В., & Димитрова, Д. (2017). Градско озеленяване и обществено здраве – съвременни научни постижения. Социална медицина, 1, 13–18. http://dx.doi.org/10.14748/sm.v0i1.4080Игнатов, В. (2013). От Станимака до Щатите. Преживелици. Пловдив: Fast print book. Калинков, К. (2010). Функционалния подход в устройството и развитието на градовете.  Наука и икономика, 82, 7-64. Кръстев, А. (2004). Общинските съвети и кметове на Асеновград. Асеновград: Екобелан.Кънева, Р. (2024). Зеленото наследство на българските градове. В И. Кабаков (съст.), Културната памет на града (pp. 120–147). София: Университетско издателство „Св. Климент Охридски“.Марков, К. (2013). 130 години Ловно-рибарско дружество „Сокол“ – Асеновград. Асеновград: Екобелан.Наскова, П., & Георгиева, П. (2025). Съвременни предизвикателства пред озеленяването в градска среда. E-Journal VFU, 23: 1-12. Петров, П. (2019). Реконструкция и обновяване на сгради и градски пространства [автореферат на дисертационен труд, Нов български университет]. https://eprints.nbu.bg/id/eprint/4139/1/%D0%B0%D1%80%D1%85.%20%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80%20%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%20-%20Avtoreferat.pdf [20.12.2025]. Петров, Ц., & Петрова, Е. (1984). Учебна екологична база. Общински народен съвет – Асеновград, Окръжна станция на младите агробиолози – Пловдив, ОУ „Хр. Ботев“ – Асеновград.Станчев, Х. (2003). Ах, тези асеновградчани. Асеновград: Екобелан.Техническо задание за проектиране на обект „Паркоустрояване и благоустрояване на градски Екопарк „Баделема“ гр. Асеновград“ [възложител: Община Асеновград]. (2018). Шишкова, Д. (2020). Структура на конфликта в случая Бедечка. Физически и когнитивни  измерения на социалната мрежа.  Социологически проблеми, 52(2), 624-647. Cranz, G., & Michael, B. (2004). Defining the Sustainable Park: A Fifth Model for Urban Parks. Landscape Journal, 23(2), 102-120. https://doi.org/10.3368/lj.23.2.102.Fioretti, C., Pertoldi, M., Busti, M. & Van Heerden, S. (eds). (2020). Handbook of Sustainable Urban Development Strategies. Luxembourg: Publications Office of the European Union. https://territorial.ec.europa.eu/sustainable-development/strategies/handbook-sud/ [19.12.2025]Hirt, S. (2013). Whatever Happened to the (Post)socialist City?. Cities 32(1), S29-S38. https://doi.org/10.1016/j.cities.2013.04.010. Lefebre, H. (1996). Writings on Cities. Oxford: Blackwell.Slaev, A., & Hirt., S. (2022). Planning, Pluralism, Markets: Experiences from Post-Socialist Varna, Planning Theory & Practice, 23(3), 461-475, https://doi.org/10.1080/14649357.2022.2061774.Steward, J. (1955). Theory of Culture Change: The Methodology of Multilinear Evolution. Champaign: University of Illinois Press.Tsenkova, S. (2006). Beyond transitions: Understanding urban change in post-socialist cities. In S. Tsenkova & Z. Nedović-Budić (eds.), The Urban Mosaic of Post-Socialist Europe. Contributions to Economics. Physica-Verlag HD. https://doi.org/10.1007/3-7908-1727-9_2. Интернет  източнициКрасив Асеновград. (n.d.). https://krasivasenovgrad.bg/bg-BG/News/Home/Details/1025/spasete-ekopark-badelema?fbclid=IwY2xjawMrZ85leHRuA2FlbQIxMQBicmlkETA3MUpvZkc2OFc4NkREdmpxAR4HWNhWZKvzViAr5GOKLPYG7xPWD-xGJJ7e31pF0U4VfPnxCBUznuB5JXEuzw_aem_IUgL3D6L88Y5GO3HyT996w. [19.12.2025]Национален природонаучен музей — БАН. (n.d.). https://www.nmnhs.com/palaeontological-museum-in-asenovgrad-bg.html. [19.12.2025].Общ устройствен план на Асеновград. (2021). https://www.asenovgrad.bg/uploads/MyDocuments//oup-op-tekst.pdf. [19.12.2025].Община Асеновград. (n.d.). https://www.asenovgrad.bg/bg/novini/obshtina-asenovgrad-ne-prodava-eko-park. [19.12.2025].Общинска програма за опазване на околната среда на Община Асеновград 2018–2027 г. (n.d.). https://www.asenovgrad.bg/uploads/MyDocuments//opoos_asenovgrad.pdf. [19.12.2025].РИОСВ-Пловдив. (n.d.). https://plovdiv.riew.gov.bg/info/14/zashtiteni-mestnosti. [19.12.2025].Съюз на ловците и риболовците в България. Раздел „История и важни дати“. (n.d.). https://www.slrb.bg/za-nas/istoria-na-slrb/vazhni-dati/. [19.12.2025].Университетска ботаническа градина. (n.d.). https://www.ubg-bg.com/info-ubg-varna.html. [19.12.2025].Екопарк Баделема [Фейсбук страница]. (n.d.). Facebook. https://www.facebook.com/profile.php?id=61575211705837. [19.12.2025].За по добър живот в Асеновград [Фейсбук страница]. (n.d.). Facebook. https://www.facebook.com/photo/?fbid=28751070381174901&set=a.443532552355396. [19.12.2025].Ивайло Мирчев Екскурзовод. [Фейсбук страница]. (n.d.). Facebook. https://www.facebook.com/photo/?fbid=3663021943759961&set=a.596880673707452. [19.12.2025].Закон за устройство на територията, oбн. ДВ, бр. 1 от 02.01.2001 г., https://lex.bg/laws/ldoc/2135163904. [19.12.2025].Закон за биологичното разнообразие, oбн. ДВ, бр. 77 от 09.08.2002 г. https://lex.bg/laws/ldoc/2135456926. [19.12.2025].Решение № 1595 от 26.09.2018 г. на Общински съвет Асеновград. (2018). https://www.asenovgrad.bg/bg/resheniya/mandat-2015-g-2019-g. [19.12.2025].Решение № 590 от 26.02.2025 г. на Общински съвет Асеновград. (2025). жhttps://www.asenovgrad.bg/bg/resheniya/mandat-2023-g-2027-g. [19.12.2025].Община Асеновград. (2025, 27.03). Становище на община Асеновград по повод твърденията за продажба на еко-парк, 2025 г. [видео]. YouTube. https://youtube.com/watch?v=JNJH2Yg9J9U. [19.12.2025].Община Асеновград. (2025, 27.03). Какво се случва с Екопарк “Баделема” - доц. Цено Петров (27.03.2025) [видео]. YouTube. https://youtube.com/watch?v=JNJH2Yg9J9U. [19.12.2025].Красив Асеновград. (2025, 27.03). Какво се случва с Екопарк “Баделема” - доц. Цено Петров (27.03.2025) [видео]. YouTube. https://youtube.com/watch?v=fFjRC7u8-1o. [19.12.2025].European heritage Europa Nostra Awards. (2025). The Art of Protecting Bedechka. https://www.europeanheritageawards.eu/winners/the-art-of-protecting-bedechka/. [19.12.2025].The CIAM Charter of Athens, 1933: Outcome of a Similar Effort. (1963). Ekistics, 16(95), 263–267. http://www.jstor.org/stable/43622757 [19.12.2025]The Leipzig Charter on Sustainable European Cities. (2007). https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2020/659384/EPRS_ATA(2020)659384_EN.pdf. [19.12.2025]The New Athens Charter, adopted by the European Council of Town Planners (ECTP). (2003). https://ectpceu.eu/images/stories/download/charter2003.pdf. [19.12.2025]The New Charter of Athens 2003, The European Council of Town Planners' Vision for Cities in the 21st Century. (n.d.). www.ceu-ectp.org/index.php?option=com_content&view=article&id=85&Itemid=118 . [19.12.2025]The New Urban Agenda. (2016). https://habitat3.org/the-new-urban-agenda/. [19.12.2025]UNESCO. (1972). Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage. https://whc.unesco.org/en/conventiontext/. [19.12.2025].ИнтервютаИнтервю с Цено Петров, проведено на 19.04 2025 г. Интервю с Александър Георгиев, проведено на 23.08.2025 г.
Keywords: градско биокултурно наследство; градски екопарк; Асеновград; Баделема