Дигитална инфраструктура на интимността (Семинар_BG, 2025)
Студията представя резултати от емпирично изследване на начините, по които младежите присвояват дигиталното пространство за целите на интимните си преживявания. Темата за интимните отношения е проследена в две перспективи: през местата, в които се случват (направена е своеобразна топография на дигиталното пространство за всекидневна употреба, а различните територии понятийно са определени като арени на интимност) и през конкретните ритуали за интимност, които респондентите осмислят посредством символни форми на признание (например публично дигитално оповестяване на факта на обвързване) или символни форми на насилие (например дигитални унижения в резултат на ревност или прекратяване на връзката). Определям дигиталните арени и интимността на сцена като специфичен за дигиталното пространство вид публична интимност, при която частното е публично достъпно за конкретни аудитории с цел по-добро разбиране и оценостяване на себе си и на себе си във връзка, което включва реакциите (въобразени или реални) на другите, за да се постигне по-богато и наситено усещане за интимност.  БиблиографияГеоргиев, Е., Кънчев, П., Хайдиняк, М., Апостолов, Г. 2016. Родителска подкрепа за развитие на дигиталните умения на децата. Национално представително изследване „Децата на България онлайн“. https://www.safenet.bg/wp-content/uploads/2015/05/parental-support-bg4.pdf. ( последно посетен на 27.06.2025г.)Гофман, Ъ. 2000 [1956]. Представянето на Аз-а във всекидневието. София: Издателска къща „Петър Берон“.Нейкова, Н. 2015. Мобилни фантасмагории. Телефонно въображаемо и младежки телекултури. София: Фондация Медийна демокрация.Петрова, С. 2018. "Стратегии за справяне с „излишните” образи: Snapchat". Пирон, 15.Alberoni, F. 1981. Le choc amoureux. Paris: Ramsay.Bevan, J. L. 2013. The Communication of Jealousy. New York: Peter Lang.Boyd, D. 2014. It’s Complicated. New Haven and London : Yale Yniversity Press.Brody, N., LeFebvre, L. E, Blackburn, K. G. 2017. "Post-Dissolution. Surveillance on Social Networking Sites", In: Punyanunt-Carter, N. M., Wrench, J. S. (Eds.). The Impact of Social Media in Modern Romantic Relationships. London: Lexington Books, 237-257.Casilli, A. 2010. Les liaisons numériques. Vers une nouvelle sociabilité?. Paris: Seuil.Fox, J., Warber, K. M., Makstaller, D. C. 2013. "The Role of Facebook in Romantic Relationship Development: An Exploration of Knapp’s Relational Stage Model". Journal of Social and Personal Relationships, 30, 771-794.Fox, J., Warber, K. M. 2013. "Romantic Relationship Development in the Age of Facebook: An Exploratory Study of Emerging Adults’ Perceptions, Motives and Behaviors". Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, 16–1, 3-7.Jansson, A. 2013. "Mediatization and Social Space: Reconstructing Mediatization for the Transmedia Age". Communication Theory, 23, 279-296.Katz, J. E., Aakhus, M. (Eds.). 2002. Perpetual Contact: Mobile Communication, Private Talk, Public Performance. Cambridge: Cambridge University Press.Knobloch, L. K., Donovan-Kicken, E. 2006. "Perceived Involvement of Network Members in Courtships: A Test of the Relational Turbulence Model". Personal Relationships, 13–3, 281-302.LeFebvre, L. E. 2017. "Phantom Lovers. Ghosting as a Relationship Dissolution Strategy in the Technological Age". In: Punyanunt-Carter, N. M., Wrench, J. S. (Eds.). The Impact of Social Media in Modern Romantic Relationships. London: Lexington Books, 219-235.Lejealle, Catherine. 2014. "On publie moins sur Facebook quand on est amoureux : les 3 phases du célibat à 'en couple'”. Leplus.nouvelobs.com. 17.02.2014 (последно посетен на 06.12.2024).Licoppe, Ch. 2012. "Understanding mediated appearances and their proliferation: The case of the phone rings and the 'crisis of the summons'". New Media & Society, 14 –7, 1073-1091.Marwick, A. E., Boyd, D. 2014. “'It’s just drama': Teen perspectives on conflict and aggression in a networked era". Journal of Youth Studies, 17, 1187–1204.Neuburger, R. 2000. Les territoires de l'intime. L'individu, le couple, la famille. Paris: Odile Jacob.Paasonen, S. 2017. "Infrastructures of intimacy". In: Andreassen, R., Petersen, M. N., Harrison, K., Raun, T. (Eds.). Mediated Intimacies: Connectivities, Relationalities and Proximities. London: Routledge, 103-116.Poltash, N. 2013. "Snapchat and Sexting: A Snapshot of Baring Your Bare Essentials". Law School Journals. JOLT, 19-4.Ragouet, P. 2000. "Notoriété professionnelle et organisation scientifique". Cahiers internationaux de sociologie, 109, 317-341.Ruppel, E. K. 2015. "The Affordance Utilization Model: Communication Technology Use as Relationships Develop". Marriage and Family Review, 51, 669-686.Yang, Ch.-Ch., Brown, B. B., Braun, M. 2014. "From Facebook to cell calls: Layers of electronic intimacy in college students’ interpersonal relationships". New Media & Society, 16 –1, 5-23.
Keywords: дигитална любов и интимност; социални мрежи; интимност на сцена; арени на интимност; дигитална ритуализация на интимната връзка