(untitled) (Семинар_BG, 2025)
Статията анализира градското градинарстване като практика на обитаване в българския постсоциалистически град. На основата на дългосрочно антропологично изследване в жилищен район „Тракия“ в Пловдив текстът проследява как междублоковите градинки и периферните „ранчо“-градини се поддържат, трансформират и наследяват в условията на променящи се режими на управление, собственост и регулация на градските пространства. Градинката е разгледана като хетеротопично и хетерохронно пространство, в което се наслагват различни практики на грижа, присвояване и гражданско участие. Анализът показва как чрез повтаряеми практики на засаждане, поддръжка и защита на малки парцели земя градските обитатели превръщат абстрактното публично пространство в обитавано място. В този смисъл градското градинарстване се интерпретира като устойчив механизъм за вкореняване в града и като аналитичен ключ към разбирането на постсоциалистическите форми на обитаване и договаряне на публичното пространство. Библиография Бунджулов, А. (2003). Какво възниква на мястото на? Изкуствени стави и мрежи при социализма. Социологически проблеми, 1–2, 87–105. Деянов, Д. (2003). Обществото на мрежите и социоанализа на дара (Пиер Бурдийо и Иво Можни). Социологически проблеми, 1–2, 72–86. Дичев, И. (2003). Усядането на номадския комунизъм. Социалистическата урбанизация и формите на гражданство. Социологически проблеми, 3–4, 33–63. Дичев, И. (2005). Пространства на желанието, желание за пространство. София: ЛИК. Златкова, М. (2012). Етносоциология на града. По примера на град Пловдив. Пловдив: Университетско издателство „Паисий Хилендарски“. Мос, М. (2001). Дарът. Форма и основание за обмена в архаичните общества. София: Критика и хуманизъм. Николова, Н., и Георгиева, М. (2003). Въплътената история на настоящето: трансформация на мрежовите капитали. Социологически проблеми, 1–2, 217–234. Петров, П., и Ганева-Райчева, В. (съст.). (2021). Растения и хора: Приближения към биокултурните връзки. София: Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН. Пикард, Д. (2020). Нагласи на местната власт и гражданските актьори за развитието на София като зелен град чрез градско земеделие. Социологически проблеми, 52(2), 575–595. Райчев, А. (2003). Генезис, мутация и дегенерация на вторите мрежи. Социологически проблеми, 1–2, 5–13. Сукарев, В. (2023). Пловдивската община и изграждането на градската и туристическата инфраструктура, 1944–1990 г. Проучване върху институционалната, стопанската и всекидневната история на Пловдив. Пловдив: Академично издателство на АУ – Пловдив. Фуко, М. (1998). Надзор и наказание. Раждането на затвора. Прев. Пенко Стайнов, Антоанета Колева. София: Университетско издателство „Св. Климент Охридски“. Argüelles, L., Anguelovski, I., & Dinnie, E. (2017). Power and privilege in alternative civic practices: Examining imaginaries of change and embedded rationalities in community economies. Geoforum, 86, 30–41. https://doi.org/10.1016/j.geoforum.2017.08.013. Axinte, A., Rafanell, C., and Iancu, B. (2025). Commoning the gardens by the Bloc. Informal gardening practices in the collective housing districts of a post-socialist city. Environmental Sociology, 11(4), 426–437. https://doi.org/10.1080/23251042.2025.2500727. Balázs, B. (2018). Community-building through food self-provisioning in Central and Eastern Europe: An analysis through the food commons framework. In J. L. Vivero-Pol et al. (eds.), Routledge handbook of food as a commons (pp. 480–493). London: Routledge. https://doi.org/10.4324/9781315161495. Baudry, S. (2010). Cultiver son jardin, s’inscrire dans la ville : Approche anthropologique des community gardens de New York City. Paris: Université Paris-Diderot – Paris VII. https://tel.archives-ouvertes.fr/tel-00962486 [20.12.2025]. Bellows, A. (2004). One hundred years of allotment gardens in Poland. Food & Foodways, 12(4), 247–276. https://doi.org/10.1080/07409710490893793. Bourdieu, P. (1977). Outline of Theory of Practice. Cambridge: Cambridge University Press. https://doi.org/10.1017/CBO9780511812507. Bourdieu, P. (1980). Le mort saisit le vif. Actes de la recherche en sciences sociales, 32–33, 3–14. https://doi.org/10.3406/arss.1980.2077. Bourdieu, P. (1986). The Forms of Capital. In J. Richardson (ed.), Handbook for the Sociology of Education (pp. 241–258). New York: Greenwood Press. Brenner, N., Peck, J., and Theodore, N. (2010). After neoliberalization?, Globalizations, 7(3), 327–345. Daněk, P., Jehlička, P., and Smith, J. (2022). Urban gardening as multifunctional practice: Food, leisure and care. Geoforum, 128, 1–10. Djokić, V., et al. (2018). Everyday practices in socialist housing estates: Informality and appropriation of space. Cities, 74, 20–28. Foucault, M. (1986). Of Other Spaces (trans. Jay Miskowiec). Diacritics, 16(1), 22–27. https://doi.org/10.2307/464648. Galoș, D., and S. Medeșan. (2022). From Temporary Spatial Practices to Permanent Architectural Forms.The Case of “La Terenuri” from Mănăștur Neighborhood, Cluj-Napoca. Studies in History and Theory of Architecture, 10, 169–178. https://doi.org/10.54508/sITA.10.13. Gill, S. E., Handley, J. F., Ennos, A. R., and Pauleit, S. (2007). Adapting cities for climate change: The role of green infrastructure. Built Environment, 33(1), 115–133. Lefebvre, H. (2000). La production de l’espace. Paris: Anthropos. McClintock, N. (2014). Radical, reformist, and garden-variety neoliberal: Coming to terms with urban agriculture’s contradictions. Local Environment, 19(2), 147–171. Parusheva, D., Marcheva, I., and Zlatkova, M. (2010). Tinkering in Daily Life: People, State and Social(ist) Housing in Bulgaria. Études balkaniques, 3, 69–91. Pickard, D., Koleva, G., Draganova, M., Chengelova, E., Nakova, A., Stoyanova, Z., Tsvetkov, P., and Toleva-Nowak, N. (Eds.). (2022). Urban agriculture for improving the quality of life: Examples from Bulgaria. Springer Nature Switzerland AG. https://doi.org/10.1007/978-3-030-94742-2. Sovová, L., and Krylová, R. (2019). The Countryside in the City? Rural-Urban Dynamics in Allotment Gardens in Brno, Czech Republic. Moravian Geographical Reports 27(2): 108–121. https://doi.org/10.2478/mgr-2019-0009. Țânțaș, M. D. (2012). Grădinar de București. Grădinile urbane din cartierul Pajura – studiu de caz. Master diss., Bucharest: Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Facultatea de Ştiinte Politice. Zlatkova, M. (2015). Gardening the City: Neighbourliness and appropriation of the common spaces in Bulgaria. Colloquia Humanistica, 57, 41–60. https://doi.org/10.11649/ch.2015.012. Zrnić, V. (2018). City-making through urban gardening: public space and civic engagement in Zagreb (with T. Rubić), Narodna umjetnost, 55(1), 159-179. Онлайн публикации / медийни източници Екип Марица. Ранчото зад панелката: Кметски тъст гледа чушки зад блока, Марица. 29.06.2016 г. https://marica.bg/plovdiv/gradat/ranchoto-zad-panelkata-kmetski-tast-gleda-chushki-zad-bloka [20.12.2025]. „Кварталите на Пловдив „заедно““ (виртуално портфолио) – проект на ПУ „Паисий Хилендарски“, АКЕА „Медиатор“, Фондация „Стойна Кръстанова“ и ОФ „Пловдив 2019“. Страница: „Тракийското ранчо“. https://zaednoplovdiv.com/%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%87%d0%be/ [20.12.2025]. Население. Официален сайт на Община Пловдив, район „Тракия“. https://trakia-plovdiv.bg/info/naselenie [20.12.2025]. One Architecture Week. https://onearchitectureweek.com/about/ [20.12.2025]. Попов, В. (2025). Що е то градско земеделие и защо има почва у нас?, Stroiinfo. Достъпно на: https://stroiinfo.com/shto-e-to-gradsko-zemedelie/ [20.12.2025]. Чипева, Н. (2012). Плащайте сега и за градинката. Капитал. http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/01/20/1749771_plashtaite_sega_i_za_gradinkata/ [20.12.2025]. Нормативни актове Национални закони Закон за собствеността на гражданите. Обн., ДВ, бр. 36 от 10.05.1973 г.; отм., ДВ, бр. 17 от 1.03.2005 г. https://www.lex.bg [20.12.2025]. Закон за общинската собственост. Обн., ДВ, бр. 44 от 21.05.1996 г., в сила от 1.06.1996 г., с посл. изм. и доп. https://www.lex.bg. [20.12.2025]. Закон за управление на етажната собственост. Обн., ДВ, бр. 6 от 23.01.2009 г., в сила от 1.05.2009 г., с посл. изм. и доп. https://www.lex.bg. [20.12.2025]. Постановления на Министерския съвет Постановление № 26 на Министерския съвет от 23 април 1987 г. за предоставяне на земя за ползване от гражданите. Обн., ДВ, бр. 34 от 1.05.1987 г. https://www.lex.bg [20.12.2025]. Наредби на Община Пловдив Наредба за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на Община Пловдив. Приета с решение на Общински съвет – Пловдив през 2010 г., с последващи изменения и допълнения. https://www.plovdiv.bg. [20.12.2025]. Наредба за развитие и опазване на зелената система на Община Пловдив. Приета от Общински съвет – Пловдив, с последващи изменения и допълнения. https://www.plovdiv.bg. [20.12.2025]. Наредба за местните такси и цени на услуги на Община Пловдив. Приета от Общински съвет – Пловдив, с последващи изменения и допълнения. https://www.plovdiv.bg. [20.12.2025].