(untitled) (Семинар_BG, 2025)
Настоящият текст разглежда трансформациите в границата между един източносибирски постиндустриален град и заобикалящата го природа през призмата на пенсионирани учени и тяхната работа в рамките на различни проекти, финансирани чрез грантове и целящи опазването на редки видове и развиването на инфраструктура за екотуризъм. Като проследявам начините, по които учените се ангажират с природата около своя град, показвам промяната в ценностните режими, отношението към околната среда и начините, по които информантите ми се опитват да си осигурят ниша в зеленото бъдеще на града, което местните и федералните власти са обещали и заложили в редица документи, а местните жители считат за неизбежно. Библиография Абалаков, А. Д., & Панкеева, Н. С. (2010). Особые экономические зоны туристко-рекреационного типа. Известия Иркутского государственного университета, 3(2), 3–18. Бокова, И. (2003). Човекът, природата, музеят. В М. Елчинова & О. Тодоров (съст.), Ловци на умове. Лекции по антропология, т. 2. (pp. 18-24). София: Нов български университет. Гарнизов, В. (2008). От екологичен детерминизъм към нови екологии. В В. Гарнизов, & Цв. Лазова (съст.), Ловци на умове. Лекции по антропология, т. 3, (pp. 11-45). София: Нов български университет. Генчева, Р. (2015). Направи си сам музей на социализма. Семинар_BG, 8. https://seminar-bg.eu/spisanie-seminar-bg/broy8/561-napravi-si-sam-muzei-na-sotzializma.html [30.08.2025] Зоммер, Е. & Зоммер, Э. (2016). Мальенкий оазис большой науки: история Института экологической токсикологии на Байкале. Иркутск: Реноме. Кожова, О. М. (1986). Наука – производству! Решать в комплексе. Байкальский целлюлозник, 17(467/30.04.1986), 3. Лапин, Б. Ф. (съст.). (1987). Слово в защиту Байкала. Материалы, дискусии. Иркутск: Восточно-Сибирское книжное издательство. Островитянов, К. В., Шепилов, Д. Т., Леонтьев, Л. А., Лаптев, И. Д., Кузьминов, И. И., & Гатовский, Л. М. (1954). Политическая экономия. Учебник. Москва: Государственное издательство политической литературы. Панфилов, О. (2014). Культ личности Путина: путь от топтуна до диктатора. Крым.Реалии. https://ru.krymr.com/a/26709735.html/ [20.11.2025] Распоряжение правительства Российской Федерации № 1398-р/29.07.2014. (2014). Селеев, С. & Павлов, А. (2016). Гаражники. Москва: Страна Оз. Ballestero, A. (2019). A Future History of Water. Durham: Duke University Press. https://doi.org/10.1215/9781478004516. Breyfogle, N. B. (2015). At the Watershed: 1958 and the Beginnings of Lake Baikal Environmentalism. The Slavonic and East European Review, 93(1), 147–180. https://doi.org/10.5699/slaveasteurorev2.93.1.0147. Castoriadis, C. (1987). The Imaginary Institution of Society. Boston: MIT Press. Creed, G. W. (1998). Domesticating Revolution: From Socialist Reform to Ambivalent Transition in a Bulgarian Village. Pittsburgh: Pennsylvania State University Press.. Descola, P. (2014). Beyond Nature and Culture. Chicago: The University of Chicago Press. Ellison, S. H. (2018). Domesticating Democracy: The Politics of Conflict Resolution in Bolivia. Durham: Duke University Press. https://doi.org/10.1215/9780822371786. Gandy, M. (2006). Urban Nature and the Ecological Imaginary. In N. Heynen, M. Kaika, & E. Swyngedouw (еds.), In the Nature of Cities: Urban Political Ecology and the Politics of Urban Metabolism (pp. 62–72). London and New York: Routledge. Gandy, M. (2014). The Fabric of Space: Water, Modernity, and the Urban Imagination. Boston: The MIT Press. Georgiev, K. Forthcoming. Garazhniki: Gleaning, Trading, and Improvising in a Postindustrial Monotown. Graeber, D. (2001). Toward an Anthropological Theory of Value: The False Coin of Our Own Dreams. New York: Palgrave. Hemment, J. (2004). The Riddle of the Third Sector: Civil Society, International Aid, and NGOs in Russia. Anthropological Quarterly, 77(2), 215–241. https://doi.org/10.1353/anq.2004.0069. Hemment, J. (2007). Empowering Women in Russia: Activism, Aid, and NGOs. Indiana University Press. Hemment, J. (2012). Nashi, Youth Voluntarism, and Potemkin NGOs: Making Sense of Civil Society in Post-Soviet Russia. Slavic Review, 71(2), 234–260. https://doi.org/10.1017/S0037677900013607. Kochetkova, E. M. (2024). The Green Power of Socialism: Wood, Forest, and the Making of Soviet Industrially Embedded Ecology. Boston: The MIT Press. Kopytoff, I. (1986). The Cultural Biography of Things: Commoditization as process. In A. Appadurai (ed.), The Social Life of Things (pp. 64–92). Cambridge: Cambridge University Press. https://doi.org/10.1017/CBO9780511819582.004. Latour, B. (1994). We Have Never Been Modern. Harvard: Harvard University Press. MacPherson, C. B. (2011). The Political Theory of Possessive Individualism: Hobbes to Locke. Oxford: Oxford University Press. Marx, K. (1981 [1867]). Capital: A Critique of Political Economy (vol. 1). London: Penguin Books. Mikula, M. (2015). Vernacular Museum: Communal Bonding and Ritual Memory Transfer among Displaced Communities. International Journal of Heritage Studies, 21(8), 757–772. https://doi.org/10.1080/13527258.2015.1020961. Miller, D. (2008). The Uses of Value. Geoforum, 39(3), 1122–1132. https://doi.org/10.1016/j.geoforum.2006.03.009. Morris, J. (2016). Everyday Post-Socialism. London: Palgrave Macmillan. https://doi.org/10.1057/978-1-349-95089-8. Munn, N. D. (1992). The Fame of Gawa: A Symbolic Study of Value Transformation in a Massim (Papua New Guinea) Society. Durham: Duke University Press. Oldenburg, R. (1999). The Great Good Place: Cafés, Coffee Shops, Bookstores, Bars, Hair Salons, and Other Hangouts at the Heart of a Community. Philadelphia: Da Capo Press. Roy, A. (2016). Public Power in the Age of Empire. In The End of Imagination (pp. 319–341). Chicago: Haymarket Books. Saunders, R. & Stukov, Vl. (2010). Historical Dictionary of the Russian Federation. Lanham: The Scarecrow Press. Smith, A. (2007 [1776]). An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations. Books I, II, III, IV and V. New York: MetaLibri. Snopek, K. (2015). Belyayevo Forever: A Soviet Microrayon on its way to the UNESCO List. Berlin: DOM publishers. Stoetzer, B. (2022). Ruderal City: Ecologies of Migration, Race, and Urban Nature in Berlin. Durham: Duke University Press. Strange, C. (2019). Monotown: Urban Dreams Brutal Imperatives. San Francisco: Applied Research and Design. Sundstrom, L. M. (2005). Foreign Assistance, International Norms, and NGO Development: Lessons from the Russian Campaign. International Organization, 59(2), 419–449. https://doi.org/10.1017/S0020818305050149. Szelényi, I. (2013). Poverty and Social Structure In Transitional Societies: The First Decade of Post-Communism. Sofia: Zhanet 45. Tsing, A. (2013). Sorting out Commodities: How Capitalist Value is Made through Gifts. HAU: Journal of Ethnographic Theory, 3(1), 21–43. https://doi.org/10.14318/hau3.1.003. Viveiros De Castro, E. (2012). Immanence and Fear: Stranger-Events and Subjects in Amazonia. HAU: Journal of Ethnographic Theory, 2(1), 27–43. https://doi.org/10.14318/hau2.1.003. Yurchak, A. (2005). Everything Was Forever, Until It Was No More: The Last Soviet Generation. Princeton: Princeton University Press.