(untitled) (Семинар_BG, 2025)
Студията представя резултати от емпирично изследване на начините, по които младежите присвояват дигиталното пространство за целите на интимните си преживявания. Темата за интимните отношения е проследена в две перспективи: през местата, в които се случват (направена е своеобразна топография на дигиталното пространство за всекидневна употреба, а различните територии понятийно са определени като арени на интимност) и през конкретните ритуали за интимност, които респондентите осмислят посредством символни форми на признание (например публично дигитално оповестяване на факта на обвързване) или символни форми на насилие (например дигитални унижения в резултат на ревност или прекратяване на връзката). Определям дигиталните арени и интимността на сцена като специфичен за дигиталното пространство вид публична интимност, при която частното е публично достъпно за конкретни аудитории с цел по-добро разбиране и оценостяване на себе си и на себе си във връзка, което включва реакциите (въобразени или реални) на другите, за да се постигне по-богато и наситено усещане за интимност. Библиография Георгиев, Е., Кънчев, П., Хайдиняк, М., Апостолов, Г. 2016. Родителска подкрепа за развитие на дигиталните умения на децата. Национално представително изследване „Децата на България онлайн“. https://www.safenet.bg/wp-content/uploads/2015/05/parental-support-bg4.pdf. ( последно посетен на 27.06.2025г.) Гофман, Ъ. 2000 [1956]. Представянето на Аз-а във всекидневието. София: Издателска къща „Петър Берон“. Нейкова, Н. 2015. Мобилни фантасмагории. Телефонно въображаемо и младежки телекултури. София: Фондация Медийна демокрация. Петрова, С. 2018. "Стратегии за справяне с „излишните” образи: Snapchat". Пирон, 15. Alberoni, F. 1981. Le choc amoureux. Paris: Ramsay. Bevan, J. L. 2013. The Communication of Jealousy. New York: Peter Lang. Boyd, D. 2014. It’s Complicated. New Haven and London : Yale Yniversity Press. Brody, N., LeFebvre, L. E, Blackburn, K. G. 2017. "Post-Dissolution. Surveillance on Social Networking Sites", In: Punyanunt-Carter, N. M., Wrench, J. S. (Eds.). The Impact of Social Media in Modern Romantic Relationships. London: Lexington Books, 237-257. Casilli, A. 2010. Les liaisons numériques. Vers une nouvelle sociabilité?. Paris: Seuil. Fox, J., Warber, K. M., Makstaller, D. C. 2013. "The Role of Facebook in Romantic Relationship Development: An Exploration of Knapp’s Relational Stage Model". Journal of Social and Personal Relationships, 30, 771-794. Fox, J., Warber, K. M. 2013. "Romantic Relationship Development in the Age of Facebook: An Exploratory Study of Emerging Adults’ Perceptions, Motives and Behaviors". Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, 16–1, 3-7. Jansson, A. 2013. "Mediatization and Social Space: Reconstructing Mediatization for the Transmedia Age". Communication Theory, 23, 279-296. Katz, J. E., Aakhus, M. (Eds.). 2002. Perpetual Contact: Mobile Communication, Private Talk, Public Performance. Cambridge: Cambridge University Press. Knobloch, L. K., Donovan-Kicken, E. 2006. "Perceived Involvement of Network Members in Courtships: A Test of the Relational Turbulence Model". Personal Relationships, 13–3, 281-302. LeFebvre, L. E. 2017. "Phantom Lovers. Ghosting as a Relationship Dissolution Strategy in the Technological Age". In: Punyanunt-Carter, N. M., Wrench, J. S. (Eds.). The Impact of Social Media in Modern Romantic Relationships. London: Lexington Books, 219-235. Lejealle, Catherine. 2014. "On publie moins sur Facebook quand on est amoureux : les 3 phases du célibat à ’en couple’”. Leplus.nouvelobs.com. 17.02.2014 (последно посетен на 06.12.2024). Licoppe, Ch. 2012. "Understanding mediated appearances and their proliferation: The case of the phone rings and the ’crisis of the summons’". New Media & Society, 14 –7, 1073-1091. Marwick, A. E., Boyd, D. 2014. “’It’s just drama’: Teen perspectives on conflict and aggression in a networked era". Journal of Youth Studies, 17, 1187–1204. Neuburger, R. 2000. Les territoires de l’intime. L’individu, le couple, la famille. Paris: Odile Jacob. Paasonen, S. 2017. "Infrastructures of intimacy". In: Andreassen, R., Petersen, M. N., Harrison, K., Raun, T. (Eds.). Mediated Intimacies: Connectivities, Relationalities and Proximities. London: Routledge, 103-116. Poltash, N. 2013. "Snapchat and Sexting: A Snapshot of Baring Your Bare Essentials". Law School Journals. JOLT, 19-4. Ragouet, P. 2000. "Notoriété professionnelle et organisation scientifique". Cahiers internationaux de sociologie, 109, 317-341. Ruppel, E. K. 2015. "The Affordance Utilization Model: Communication Technology Use as Relationships Develop". Marriage and Family Review, 51, 669-686. Yang, Ch.-Ch., Brown, B. B., Braun, M. 2014. "From Facebook to cell calls: Layers of electronic intimacy in college students’ interpersonal relationships". New Media & Society, 16 –1, 5-23.