(untitled) (Семинар_BG, 2023)
Човешките групи се моделират по-дълбоко отвъд рационалното, чрез емоциите. Философстването около ролята на музиката и нейната отговорност върви именно в такава посока. Но ако в миналото слушането на музика е ограничено до празника или ритуала, днес под музикален съпровод протича все по-голяма част от живота ни. Политическите битки са едновременно и битки на музикални стилове и емоции (дадени са български примери). Но гражданинът не е пасивен в този процес, както си е мислел Платон: той непрекъснато избира себе си и политическите си позиции през музикалната емоция. Библиография Платон. 1981. „Образованието на стражите“. В: Държавата. София: Наука и изкуство. Добрев, Петър. 2016. „Чалгата е педерастки момент в живота на селяндура“. dВерсия, https://dversia.net/726/chalgata-e-pederastki-moment/ (посетено на 1.04.2023 г.) Gerth, H. H. and Mills, C. Wrigth (eds.). 1946. From Max Weber: Essays in Sociology. London: Kegan Paul, Trench, Trubner & Co. Hellier-Tinoco, Ruth. 2015. “Power Needs Names: Hegemony, Folklorization, and the Viejitos Dance of Michoacán, Mexico”. In: Randall, Annie Janeiro (ed.) Music, Power, and Politics. London: Routledge. Hochschild, Arlie Russell. 2012. The Managed Heart: Commercialization of Human Feeling. Berkeley: University of California Press. Jaggar, Alison M. 1989. “Love And Knowledge: Emotion In Feminist Epistemology”. Inquiry, 32: 2, 151–176. Juslin, Patrik N. 2019. Musical Emotions Explained: Unlocking the Secrets of Musical Affect. Oxford: Oxford University Press. Kirshenblatt-Gimblett, Barbara and Bruner, Edward M. 1992. “Tourism”. In: Bauman, Richard (ed.) Folklore, Cultural Performances, and Popular Entertainments. A Communications-Centered Handbook. New York and Oxford: Oxford University Press. Schopenhauer, Arthur. 1969. The World as Will and Representation, Vol. 1, New York: Dover publications. van Goethem, Annelies and Sloboda, John. 2011. “The Function of Music for Affect Regulation”. Musicae Scientiae, 15(2): 208–228. Williams, Raymond. 2015. “Structures of Feeling”. In: Sharma, Devika and Tygstrup, Frederik (eds.) Structures of Feeling. Affectivity and the Study of Culture. Berlin, Munich, Boston: De Gruyter, 20–28.