The centenary of the birth of Jaime Salazar Sampaio (Philology, 2024)
Със сигурност Франция е първата държава, която изниква в съзнанието ни, когато става въпрос за театър на абсурда, защото т. нар. нов театър се ражда именно в малките театри из Латинския квартал. Абсурдисткото движение обаче не подминава и далечна Португалия. Сред най-ярките представителите на португалския театър на абсурда се нареждат Елдер Прища Монтейро, Мигел Барбоза и Жайме Салазар Сампайо (1925–2010), чиято 100-годишнина от рождението ще бъде отбелязана на 5 май тази година.