Пораждане на дискурсивни светове от политическите речи: изследване на изрази, насочени към слушателите (публиконасочени изрази) (Филология, 2026)
Главна отправна точка на настоящия доклад е твърдението на Дьо Богранд и Дреслер, че всеки текст поражда създаването на един текстуален свят, който се конструира умствено и се предава лингвистично. Докладът съгласува това убеждение с твърдението на Уърт за съществуването на един друг вид „свят“ – „дискурсивен свят“. За да обясни как двата вида свят съществуват (съвместно), докладът се осланя теоретично на когнитивния принцип на профилирането.Настоящото изследване се фокусира върху един специфичен вид лингвистична хипотеза за взаимодействието между текстови свят и дискурсивен свят – базирано на политическите речи и обръщенията, адресирани към публиката. Докладът представя и обсъжда резултатите от изследването, което включва 20 участници. Изследването потвърждава хипотезата за засилен комуникативен ефект, който се наблюдава от пораждането на дискурсивни светове чрез директни обръщения към публиката.
Keywords: текстов свят; дискурсивен свят; политически речи; публиконасочени изрази