Немското влияние върху скандинавските езици през Средновековието (Филология, 2026)
Статията разглежда влиянието на западногерманските езици, говорени най-общо на територията на днешна Германия и Нидерландия, върху континенталните скандинавски езици като датски, норвежки и шведски през Средновековието, с акцент върху обхватното влияние на среднодолнонемските диалекти по времето на Ханзата (XIV–XV в.). Представени са различните схващания за естеството на езиковия контакт, както и подбрани примери, илюстриращи немското влияние върху скандинавските езици в областта на лексиката.
Keywords: западногермански езици; среднодолнонемски; скандинавски; лексикално влияние