Старобългарският език (Филология, 2026)
Статията е посветена на въпроса за статута на езика на средновековните литературни паметници, създадени в книжовните школи на Първото българско царство – Плиска-Преслав и Охрид – като старобългарски или старославянски. Направеният преглед на основни изследвания върху развоя на българския език ясно показва, че първите проявления на онези структурни особености, които днес отличават българския от всички останали членове на славянското семейство и които могат да се наблюдават на всички структурни нива на езика, са били изразени още в писмените паметници от Х в. Независимо от това дали става въпрос за влияние на тракийския субстрат или на адстрата на древнобългарски (т.е. на езика на създателите на българската държава), това обстоятелство определя дефинирането на първия етап от развитието на българския език като общ „старославянски“ етап от развитието на езиците от славянското семейство като неточно и подвеждащо.
Keywords: старобългарски; старославянски; средновековни литературни паметници; структурни особености на българския език