Качествено оценяване на професионалната подготовка на учители (Филология, 2019)
Настоящото изследване е фокусирано върху компетентностите, които педагогическите специалисти трябва да притежават като комплекс от знания, умения и нагласи, така както са дефинирани в Наредба № 12 на Министерството на образованието и науката. Те са класифицирани в четири основни категории (академична, педагогическа, комуникативна и административна) и всяка от тях включва редица компоненти и описанията им. Наредбата съдържа и скала за определяне на достигната степен на изпълнение на критериите по областите на професионална компетентност. Целта на изследването е въз основа на опита и мнението на 251 образователни лидери (директори, ментори, старши учители) от 136 образователни институции от цялата страна да предложи инструмент за оценка на педагогическите специалисти, който да е продукт от съвместната им работа и да представя качествено описание на различните нива на така дефинираните компетентности. Приложимостта на инструмента би могла да бъде както в посока диагностициране на състоянието на професионалната подготовка на специалистите със силните и слабите им страни, така и по посока на бъдещото им професионално развитие. Инструментът цели и уеднаквяване на съдържанието на професионалния език, който педагогическите специалисти използват при интерпретирането на дефинираните компетентности.
Keywords: компетентности; педагогически специалисти; рубрика; ученици/деца