Приносът на Нова Скотия в развитието на канадския литературен канон (Филология, 2019)
Настоящата статия се занимава с развитието на канадската литература от гледната точка на Нова Скотия, втората най-малка по територия провинция в Канада, и нейното активно участие във формирането на литературния канон – една цел, която стои пред Канада от много години. Специално внимание се обръща на ролята на Нова Скотия като една от първите провинции, дали началото на конфедерацията, както и на важността ѝ за първоначалното развитие и разпространение на литературата в страната. Нещо повече, в статията се разглежда и може би най-важният и значим проблем, който заема особено място в развитието на Нова Скотия и Канада като цяло – идентичността, която на свой ред ще бъде разгледана в неразривна връзка с икономическото, географското, демографското и литературното състояние на провинцията и страната.
Keywords: кандаски литературен канон; Нова Скотия; идентичност; регионализъм