Кухнята като еманация на националната култура (Филология, 2019)
Културната лексика е най-подвижната част от словесното богатство на езика. По тази причина кулинарните термини почти никога не попадат в списъка на Суодеш, който съдържа най-стабилния речников пласт. Думите, свързани с храната, отразяват поминъка, етническите взаимодействия, вярванията и културния кръг на народите. Езиковият анализ сочи, че за страните от персийския културен кръг любимата храна се определя като „готвено“, докато за французи и англичани това е месото. Православните догми предопределят семантичното развитие на думата „облажавам се“ от „изпитвам удоволствие“ до „омърсявам се“.
Keywords: история; културен кръг; религиозни предписания; национална кухня; конотация; асоциативно поле