Сигурност вместо страх: дискурсът за сигурността върху предизборните плакати на „Алтернатива за Германия“ (Филология, 2019)
Въпросът за сигурността играе основна роля в предизборните кампании на крайнодесните популисти от „Алтернатива за Германия“ (АзГ). Това се вижда от настоящата статия, която се занимава с предизборните им плакати от 2016 до 2018 г.В основата си статията започва със статистически анализ на съдържанието на плакатите. Анализът ясно показва, че лексиката, свързана със сигурността, се появява доста често в изследвания корпус. Използвани са примери, чрез които се илюстрира използването на темата за сигурността по най-различни начини на съответните плакати. Това също показва, че АзГ предпочита да свързва престъпността с имиграцията. Имиграцията представлява заплаха за сигурността, като по този начин се очертава гледната точка на АзГ, че превенцията или намаляването на имиграцията е необходима мярка в борбата с престъпността.
Keywords: популизъм; предизборни плакати; реклама; сигурност; политолингвистика