Заемки, свързани с темите за козметика и третиране на тялото, в португалски (Филология, 2019)
Настоящото изследване е фокусирано върху навлизането на заемки в португалския език и върху проблемите на употребата на чужди думи, свързани с темите за козметика и третиране на тялото, в португалската лексика. На основата на трудовете на редица португалски и бразилски езиковеди в настоящата статия заемките се разглеждат като елемент, който обогатява лексиката на езика приемник, макар прекомерната им употреба често да води до неразбиране.Редица подобни примери откриваме в блогове, писани от жени. Приемайки, че във всеки език е необходимо постоянно обновление на лексикалния запас, за да може успешно да се използва като средство за ефективна комуникация, не може да се отрече водещата роля на заемките в този процес. Нуждата от обновление в езиците е един от основните критерии за навлизането на чужда лексика в сферата на козметиката в португалския и в други езици.
Keywords: заемки; англицизми; чужди думи; блог; португалски; интернет