Целувката на светите апостоли Петър и Павел: история и иконография (Филология, 2019)
За отправна точка към историята на двамата върховни апостоли Петър и Павел е избран един иконографски тип – „Целувката на светите апостоли Петър и Павел“ – и неговите вариации. В изследването е обособено ядро около „Целувката“, чиито следи свързват чудотворната храмова икона на светогорския манастир „Каракал“ с делото на зографи от Критската школа от XV век, а едно ранно изображение от светогорския манастир „Ватопед“ от 1160 г. – с подобни изображения, характерни и за храмове в Сицилия по същото време. Корените на този иконографски тип са потърсени в две посоки – в текстове от Новия завет и в агиографската литература (спецификата на темата изисква привличане и на някои апокрифи), но и като ранни изображения от римските катакомби.
Keywords: светите апостоли Петър и Павел; „Целувката“; иконография; aгиографска литература; апокрифи