Филип Рот: пророкът на грозната истина във време на лицемерие и политическа коректност (Филология, 2020)
В течение на дългата си кариера, която обхваща повече от петдесетилетия, Филип Рот издава над тридесет романа и няколко сборника с литературна критика. Критикувано и възхвалявано, творчеството на Рот може да бъде квалифицирано като всичко друго, но не и като безинтересно. Може би прилагателното, което най-добре описва творчеството на Рот, е „проблематично“.Причините, поради които почти всеки негов роман предизвиква смут в редиците на литературните критици, са две. Първата е авторовата безкомпромисна позиция по отношение на истината. Рот подлага на критика традиционния морал, като разкрива неговата изкуствено създадена същност. Втората причина е, че авторовата позиция на изповядване на „евангелието на истината“ генерира силна опозиция в лицето на социално утвърдения традиционен морал. Напрежението между обществените очаквания да се съобразява със социално установената парадигма и авторовата иконоборческа войнственост към лицемерието е отличителна черта на всички негови творби.
Keywords: истина; морал; иконоборчески; лицемерие