Комуникативни и прагматични аспекти на компетентността на устния преводач (Филология, 2020)
В статията са разгледани комуникативни и прагматични аспекти на устния превод и компетентността на устния преводач. Устният превод се третира като комуникативен акт, включващ не само вербална комуникация, а и невербални елементи и ситуационни характеристики. Изтъква се идеята, че разпознаването и разбирането на тези характеристики помагат на преводача да избере най-подходящите стратегии, за да предаде комуникативното намерение на оратора. При консекутивния превод този избор се прави на макрониво, т.е. на нивото на текста. Също така е показано, че принципът за сътрудничество на Грайс може да служи като рамка за анализ на преводни стратегии в превода на диалог.
Keywords: устен превод; комуникативна компетентност; прагматична компетентност; комуникативно намерение; максими в речевото общуване