Американистика: „откриване на Америка“ или откриване на географията? (Филология, 2026)
Основната цел на този труд е да предложи някои възможни концептуални обяснения за очевидното отчуждение между научните области „География“ и „Американистика“. За тази цел авторът дискутира върху връзката между тези академични предмети, най-вече по отношение на приликите и разликите в това как те „конструират“ своите обекти на изследване.В работата се използва интердисциплинарен подход и сравнителен анализ на тяхното изследователско съдържание, като се подчертава, че е твърде неефективно, в най-добрия случай, да се преоткрива още веднъж Америка. Заключението гласи, че вместо да се пренебрегват съществуващите знания, е от решаващо значение изследванията в областта на американистиката, както и всяка друга област на изследване на страни и райони, да използват научните познания, методологичния опит, подходите и резултатите на географската наука.
Keywords: американистика; география; изследвания на страни и райони