Тайното и реалното: съвременни пътища на автобиографията и интимното писане (Филология, 2026)
Статията разглежда някои от основните теоретико-критически насоки, в които се разгръща проблематиката на изследванията на автобиографията и на други жанрове на интимното писане през последните десетилетия. Като се основава на разсъжденията за присъщите на субекта цели, които са изначално заложени в интимното писане, а именно самопознанието и контекстуализирането в света, изследването представя кратък исторически преглед на практиките за обследване на собствената идентичност, като сред тях се откроява писането на лични текстове, които не са предназначени за публикуване, а са начин за жизнено самоутвърждаване на субекта пред самия себе си.Поставя се въпросът за определянето на разграничителната линия между автобиографичните и псевдоавтобиографичните писания, който лежи в основавата на обичайната употреба на термини като „автобиография“, както и за противопоставянето на фикция и реалност (или на фикция и документ). Като се спира на променливите нюанси в самата таксономия и разглежда концептуализациите и наименованията, с които се обозначават интимните писания от изследователи като Льожьон, Де Ман, Старобински, Гусдорф, Дубровски, Абът, Божур, Маран, статията формулира изначалните парадокси в дефинирането на интимизма и очертава трудностите, пред които се изправят изследванията на интимизма в литературата.
Keywords: автобиография; интимно писане; интимизъм; автобиографични жанрове