Интонационни акценти и индекси за граница в български език (BG_ToBI): система за анотация на интонацията (Филология, 2026)
Статията представя система от интонационни акценти и индекси за граница за български език (BG_ToBI), разработена в рамките на автосегментно-метричния модел за интонационна фонология. Вземайки предвид резултатите както от традиционни, така и от по-нови емпирични изследвания върху българската интонация, системата отразява най-новите тенденции в нейната употреба в съвременния език. Анализирани са специално събрани за целта корпуси, които включват четена и полуспонтанна реч.Предложената система за анотация на българска интонация включва две прозодични единици (интонационна фраза и междинна фраза), пет интонационни акцента (L∗, L∗+H, L+H∗, H∗, H+!H∗), два фразови акцента (L− и H−) и три гранични тона (L%, H% и %H). Описани са и основните предядрени и ядрени интонационни акценти и гранични тонове, които се използват в някои комуникативни типове изказване. За описанието на вариативността при синхронизиране на високия таргет (H) от най-често срещания предядрен акцент (L∗+H) спрямо границите на метрично силната сричка предлагаме включването на допълнителна единица в прозодичната йерархия за български език, а именно прозодичната дума. Беше установено също така, че съществуват различни стратегии за сигнализиране на информационната структура, като за целта се използват различни комбинации от словоред и интонационни акценти.Като използва автосегментно-метричния модел на интонационната фонология, това изследване допринася за по-пълното описание на българската интонация и интонационната граматика. Необходими са обаче по-систематични изследвания както на фонетиката, така и на фонологията на интонацията, а също така и на взаимодействието ѝ със синтаксиса и информационната структура на българския език.
Keywords: българска интонация; автосегментно-метрична фонология; интонационни акценти; фразови акценти; гранични тонове