Вербалният хумор в превода: „Менехмовците“ на Плавт (Филология, 2022)
Текстът изследва подбрани комични моменти от Плавтовата комедия „Менехмовците“ с основна насоченост към вербалния хумор и преноса на тези откъси на български език в превода на Александър Ничев. Към всеки от изведените примери е приложен преводният модел на Жан-Пол Вине и Жан Дарбелне с неговите стратегии и процедури, като накратко се разглеждат отношенията между изграждащите го елементи и се илюстрира какво представляват онези от тях, които са необходими за настоящия анализ. Целта на изследването е да се установи доколко този модел, предвид голямото му влияние в средите на преводознанието и йерархично изградената му структура, е приложим към превода на вербален хумор и кои аспекти на комичното изказване остават евентуално недостижими за пренос в целевия език и култура и по каква причина.
Keywords: комедия; хумор; превод; Плавт