За подлога в испанския и китайския език (Филология, 2022)
Предмет на изследване в настоящата статия е открояването на системните закономерности на динамично взаимодействие между формалните, семантичните и прагматичните аспекти на подлога в испанския и китайския език. Подобен подход фокусира вниманието върху универсалните и специфичните характеристики на указаната синтактична категория в разносистемни езици и позволява да се осмисли в дълбочина същността на подлога в синхронен и диахронен план, като резултатите от анализа се изведат на типологично ниво.
Keywords: синатктична категория; подлог; семантика; прагматика; синтактична типология и унверсалии