Чуждоезиковото обучение, базирано на задачи (Филология, 2023)
Целта на статията е да представи комуникативния подход на дейностно ориентирания подход в обучението по чужд език (TBLT) и най-значимите приноси към дефинирането и изграждането на този вид методология. След кратък обзор на обучението по чужд език се представят произходът на TBLT и най-важните му характеристики. Разглеждат се принципите, чрез които се разбира езикът в тази методология, и се извеждат основните насоки за дизайна на курса (подбор и последователност на съдържанието). В заключението се представят част от ограниченията, които някои автори изтъкват в тази методология, а също така и предимствата ѝ в преподаването на чужд език.
Keywords: дейностно ориентиран подход; обучение по чужд език; комуникативни подходи