От филология към „нещо друго“ през погледа на студентите англицисти в ПУ „Паисий Хилендарски“ (Филология, 2023)
Статията предлага рефлексия върху промените, настъпили в съдържанието и мисленето за специалностите с английски език, които се предлагат в ПУ „Паисий Хилендарски“, така както ги виждат студентите, които се обучават в тях. Контурите на тези промени са уловени чрез съпоставителен анализ на възгледите на студенти, ангажирани в три качествено различни направления в отстояние от десет години. Анализът се опира на проведени идентични социологически анкети, съответно през 2008 и 2018 г. Това десетилетие е белязано с промени в по-широкия контекст (на англицистиката и на България в рамките на ЕС), както и в по-тесния институционален такъв – с промените в институционалните политики на ПУ с разкриването на бакалавърски специалности, които не следват традиционен „филологически модел“ (ФМ), а се опират на модела на приложната лингвистика (ПЛ) или залагат на „хибридност“ в интердисциплинарен план. Нюансите на промяната са уловени през възгледите на три групи студенти англицисти: (а) следващите в специалности по традиционен филологически модел; (б) обучаващите се в специалности по модела на приложна лингвистика; и (в) изучаващите англицистика като „компонент“ в програми с ИТ, маркетинг и бизнес администрация. Макар и ограничено до институционалния контекст на ПУ, изследването отваря поле за възможни прочити на трансформациите във филологическите хоризонти на чуждоезиковите специалности с оглед на очакванията, нагласите и кариерните ориентации на обучаемите в тях.
Keywords: филологически модел; приложна лингвистика; англицистика; анкетно проучване