Проблеми на превода на директивни речеви актове от немски на български език (Филология, 2023)
Ръководствата за употребата на технически изделия са широко разпространени и се ползват в почти всяко домакинство. Те предоставят инструкции за сглобяване, използване, поддръжка и изхвърляне на техническите изделия и са съществена предпоставка за безопасната употреба. Целта на статията е да разгледа средствата за изразяване на инструкции в немския език и превода им на български. На базата на теорията на Сърл за речевите актове са анализирани методите за изразяване на директивни речеви актове в немския и българския език. Чрез сравнителен анализ са разгледани преводи на императивни инфинитивни конструкции и възможните им проблемни интерпретации като описателни вместо инструктивни изречения. В заключение са представени стратегии за предотвратяването на погрешни интерпретации на императивните инфинитивни конструкции.
Keywords: речеви акт; инструкции; императив; инфинитив