Преводът на текстове, призоваващи към действие, при локализация от английски на български език (Филология, 2024)
Статията е посветена на превода на текстове, призоваващи към действие (от английски: call-to-action texts, или CTA), при локализация от английски на български език, като целта е да се опишат най-често прилаганите преводни решения, езиковите и извънезиковите фактори, които оказват влияние при вземането на тези решения, както и да се очертае конвенционалността на текстовете от типа CTA. За да се стигне до заключения по тези въпроси, са анализирани три уебсайта на дигитални платформи, които принадлежат към една и съща област (въздушен транспорт) и които са локализирани от английски на български език. Всички призоваващи към действие текстове от английските начални страници на тези три платформи са ексцерпирани паралелно с техните еквиваленти от българските версии на страниците с цел да се идентифицират потенциални конвенции, зависимости и модели. Откритите несъответствия с тези конвенции и зависимости са анализирани в рамките на суперструктурния им контекст, за да се определят потенциалните обстоятелства, довели до употребата им. Статията допринася към изследванията в областта на проблемите при превода при локализация от английски на български език, като очертава въпроси, свързани с един от ключовите типове текст в дигиталните медии. Въпреки това са необходими допълнителни изследвания на проблемите при превода, свързани с останалите типове текст, употребявани в рамките на дигиталните жанрове, за да се изгради цялостна картина на специфичните за локализацията проблеми при превода в двойката английски – български език.
Keywords: призив за действие; локализация на софтуер; локализация на уебсайтове; дигитални жанрове; проблеми при превода