Женский почерк в истории азербайджанской литературы (Филология, 2023)
В статията се разглежда историята на развитието на женското творчество в азербайджанската литература. Проследяват се етапи от историческото развитие на женската поезия на фона на общоисторическите процеси. Подчертават се спецификите в развитието на обществено-политическия живот на Азербайджан в различните исторически етапи и се разглежда влиянието на дадени процеси върху развитието на женското творчество като цяло. Изброени са достиженията на Азербайджан на изток и в световната цивилизация.Анализират се произведенията на такива поетеси като Мяхсяти Гянджяви, Агабяим ага Джаваншир, Хуршудбану Натаван, Ашъг Пяри, Хейран Ханум. Чрез конкретните литературни примери от съчиненията на поетесите се представят тематични и стилистични особености на женското писане. Също така се отбелязват и някои биографични данни на поетеси, оказали влияние върху литературното им развитие.Обръща се внимание и на значението на дейността на азербайджанските просветители, повлияли върху решаването на женския въпрос и формирането на женското творчество.В резултат на проучването стигаме до заключението, че благодарение на литературната дейност на горепосочените поетеси женското творчество е намерило по-нататъшното развитие в следващите етапи на азербайджанската литература.
Keywords: женско творчество; история; литература; поетеси