Най-древните човешки същества според библейската традиция (Филология, 2023)
Статията разглежда основните черти на първите човешки същества, представени в книгата Битие: тяхното създаване, тяхната природа и качествата, с които са надарени; връзката им с Бог и сътворената вселена, както и тяхното призвание и съдба. Обхванати са не само образите на Адам и Ева, но и на Ной, който, макар и да отразява Адам, представлява един различен вид баща на човечеството. В раздели i–iv библейските повествования се анализират на фона на древни месопотамски и египетски източници, а раздел iv.i изследва мястото на зараждане на човечеството след потопа върху библейската карта на света. В раздел v се обръща особено внимание на връзките между човешкия, растителния и животинския свят преди и след потопа. Раздел vi се съсредоточава върху представянето на първите хора в еврейската и в християнската парабиблейска литература. Раздел vii е посветен на рецепцията на библейското предание за човешкия произход в Новия завет и на развиването на това предание в ранни патристични текстове, апокрифни писания и визуални източници. Проучването подчертава устойчивостта на царската образност в текстуалните и визуалните представяния на Адам.
Keywords: Адам; Арарат (планина); Апокрифи за Адам и Ева; Армения; Догматичен саркофаг; Ева; Битие (Книга); Протоевангелия; царски образи в Библията; Санта Мария Маджоре (иконография); Нахичеван; Урарту