Использование префиксов и суффиксов в качестве стратегий обучения русской лексике (Филология, 2024)
В съдържанието на руските учебници за начални нива префиксите са представени в раздели, посветени на глаголите за движение и за образуване на видови двойки чрез префиксация; следователно обучаемите са склонни да пренебрегват значението на суфиксите. В тази връзка учащите използват по-малко суфикси поради по-слабото им представяне в учебниците. В настоящото изследване разглеждаме използването на руски деривационни префикси и суфикси като стратегии за усвояване на лексиката. За тази цел от автора беше направено анкетно проучване сред студенти, изучаващи руски език като първи чужд език в университета на автора, относно използването на деривационни префикси и суфикси при изучаване на руската лексика. В сравнение с първичната литература (Schmitt 1997), данните, получени от въпросника, бяха анализирани с помощта на смесен изследователски подход. Получените резултати показват, че повечето учащи използват префикси, за да открият значенията на непознати думи и да ги консолидират в паметта си; те обаче не са използвали суфикси за тези цели и не са ги считали за ефективни като стратегии за изучаване и разширяване на речниковия запас. Резултатите подчертават следните два извода: (1) за разлика от изучаващите английски език, изучаващите руски наистина използват стратегии за изучаване на лексиката с префикси и наставки; (2) те обаче имат по-добри познания за префиксите, отколкото за суфиксите. За първи път това проучване разкрива подробности за използването на руски афикси като стратегии за учене от носители на японски език. Тъй като предишни изследвания показват, че познаването на суфиксите е важно за увеличаване на руския речников запас, в учебниците по руски трябва да бъдат добавени описания на суфиксите като словообразувателни единици.
Keywords: стратегия за учене на руска лексика; словобразуване; префикси; суфикси