Относно реконструкцията на глагола „съществувам“ в прасемитския език (Филология, 2024)
В статията си „Прасемитските екзистенциални *yθaw and *laθθaw“ („Proto-Semitic existentials: *yθaw and *laθθaw“) Бенджамин Сушард предлага реконструкция на глагола *yiytaw (съществувам) в прасемитския език. Според автора първоначалното значение на този глагол е притежавам, като Сушард извежда като негови производни глагола īšu (притежавам) и отрицанието laššu (не съществува) в акадския език, екзистенциалните частици yēš (в древноеврейския) и ’īt(ay) в арамейския език (съществува) и отрицателния глагол laysa (не съществува, не е) в арабския език. Приликите между посочените лексеми както във формално, така и в семантично отношение правят идеята на Сушард примамлива, но анализът на тяхната употреба повдига сериозни въпроси. В настоящата статия е застъпен алтернативен подход, който отрича постулираните от Сушард връзки и реконструира съществувам в прасемитския език като *isu, глагол, от който произхождат yəhī в древноеврейския и yəhwē в арамейския език – и двата в значение съм.
Keywords: прасемитски език; семитски езици; екзистенциални частици; отрицания на съществуване