Рекламата през периода Tайшо в Япония (Филология, 2024)
Рекламните послания през периода Тайшо, от една страна, отразявали живота на новата средна класа сред бързо променящия се градски пейзаж, докато, от друга, влияели на общественото съзнание, като предлагали уместни за епохата образи и начин на поведение. Рекламата се е разглеждала като пътеводител за „прекрасния нов свят“, рекламните плакати и текстово съдържание просвещавали масите, показвайки на потребителя какъв избор има. Под влиянието на рекламата се оформила културата на масовото потребление. Рекламата придава символично значение на напълно обикновени неща, създава нови комуникативни модели, образци и стандарти. Диахронният анализ на рекламните послания през периода Тайшо ни помага да проследим взаимното влияние на рекламата и процесите в обществото, което е и същината на това изследване. Обект на изследването е рекламата през периода Тайшо. Основната цел е да се разкрие въздействието на рекламата върху потребителя и обществото през този период чрез използването на методи за анализ на съдържанието. Авторът достига до заключението, че рекламата през периода Тайшо се е превърнала в развлекателен жанр с нарастването на стойността на най-разнообразни елементи с подтикващо въздействие и интерактивност. Развитието на графичния дизайн на японската реклама през XX в. минава през подобни етапи като развитието на рекламния дизайн в западните държави. Японската реклама споделя черти, присъщи на модерната и постмодерната епоха. В същото време рекламните послания съдържат национална и културна специфика.
Keywords: японска реклама; период Тайшо; постмодерна епоха