Имало ли е подстрекателство, или не : критически дискурсивен анализ на речта на президента на САЩ Доналд Тръмп преди бунта в Капитолия през 2021 г. (Филология, 2024)
Целта на статията е да се анализира речта на Тръмп от 6 януари 2021 г., произнесена преди бунта в Капитолия в САЩ, и да се установи дали неговите думи са подтикнали последователите му да нападнат Капитолията. Използваният аналитичен подход е критически дискурсивен анализ, по-конкретно критичният подход на Ван Дайк към текстовите макроструктури, който съчетава две ключови неща – анализ на микро- и макрониво. Неговите методи позволяват да се поставят въпроси, свързани с лексикални и синтактични елементи, които изпъкват в речта на Тръмп. Изследвам 20 сегмента, взети от речта на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Анализът показва как думите му имат ключова роля в насочването на хората към конкретни убеждения и в подстрекаване към насилие.
Keywords: Доналд Тръмп; критически дискурсивен анализ; манипулация; политическа реч; бунт в Капитолия; макроструктура