Сравнително изследване на свободата, познанието и достойнството в източната и западната философия на Просвещението (Филология, 2024)
Статията прави сравнителен анализ на понятията за свобода, познание и достойнство, представени в творбите на Фредрик Дъглас, една от централните фигури в биографичния роман TransAtlantic от Колъм Маккан, и Абдурауф Фитрат, отличаваща се фигура в узбекския джадидизъм и Просвещението, чийто живот е разгледан в биографията Jadids: Abdurauf Fitrat от Хамидулла Болтабоев. Романът на Маккан TransAtlantic описва заплетеността на човешкото съществуване и непрестанния стремеж към достойнство, който надхвърля времевите и пространствени граници, отразени в идеологията на Фредрик Дъглас. От друга страна, биографията на Болтабоев поставя акцент върху ролята на Фитрат за Просвещението, разбулвайки сложните пресечни точки между познанието, достойнството и стремежа за свобода в историческия контекст на Централна Азия. Статията критически изследва тематичната тъкан, която свързва тези наративи, представяйки на читателите една изчерпателна перспектива за споделените човешки домогвания и разнообразните взаимодействия на идеали сред различните култури и исторически епохи.
Keywords: джадизиъм; Просвещение; свобода; познание; достойнство