Сравнения в поезията на Махтумкули Фираги: великият мъдрец и поет на Изтока (Филология, 2026)
Целта на това изследване е анализът на художествените средства, в частност сравнението, използвани в поезията на класическия поет и мъдрец от Изтока Магтимгули Пираги. Сравненията, извлечени от стиховете му, се съотнасят към специално обособени групови разделения. Стихотворенията на поета са от особена важност за изучаването на националното наследство на Туркменистан, както и за богатството на езика и литературата му. Творчеството на Магтимгули се отнася към стила на източната поезия, характерен с близостта си към народния език, богат на художествени средства като различни видове сравнения, метафори и други.От стихотворенията на Магтимгули може да се научи много за правилната употреба на художествените средства, тъй като типично за неговото творчество е използването на най-разнообразни думи със стилистична цел. Сравненията са едни от най-използваните и опростени художествени средства, тъй като подсилват смисъла, без да се губи яснотата на изказа и имат основна роля в поезията му. Сравнението е едно от средствата, с което ще се занимае настоящото изследване. Поетът използва художественото сравнение като буквално и преносно сравнение на даден предмет и връзката му с друг предмет, принадлежащ към напълно различна категория или исторически контекст. Това помага на читателя да разбере неговите идейни и морални позиции по-добре. В статията се обръща специално внимание на честата употреба на сравненията, чието образуване от своя страна ги разделя в групи и подгрупи в творчеството на Магтимгули.
Keywords: поезия; стихотворение; поет; сравнение; художествено средство