Исследование межкультурной компетентности и социокультурной дистанции: апробация метод (Филология, 2026)
Статията е посветена на тестването на методика за изучаване на междукултурната компетентност и социалната дистанция на преподаватели и ученици, участвали в етнопрактика в дигитална среда в рамките на проект „България-Централна Азия: Диалог на културите в дигитална среда“. Целта на междукултурното изследване е да се определят характеристиките на междукултурната компетентност и социалната дистанция сред български и централноазиатски респонденти след организиране на междукултурно взаимодействие.Идеите и методите на М. Барет и Е. Богардус са взети като изходен материал за създаването на авторската методика за оценка на междукултурната компетентност и социалната дистанция. Авторите на интегралния въпросник са подбрали определени скали за целите на изследването във връзка с ценности, поведенчески нагласи, практически умения и необходимите знания за междукултурно взаимодействие. Към методологията е добавен и образователен блок за оценка на образователните възможности на етнопрактиката.Концептуалният и експерименталният модел за развитие на междукултурната компетентност следва да бъде усъвършенстван по посока разширяване на броя на респондентите в Софийския университет и партньорските университети в Централна Азия. Резултатите ще имат практическо приложение в изграждането на съвместни образователни курсове в рамките на провежданите етнопрактики.
Keywords: крос–културно изследване; междукултурна компетентност; междукултурно взаимодействие; образование; етно практика