Словообразуването в славянските езици: ономасиологична перспектива (Филология, 2026)
Статията разглежда принципите на ономасиологичен крослингвистичен анализ на словообразувателните системи на езиците. Акцентът се поставя на ономасиологичния аспект на анализа, който се разглежда като допълващ семасиологичен анализ. Тези две гледни точки са неразривни с оглед добиването на обективна картина на словообразуването на различни нива на обобщаването, включително отделните езици, езиковите родове, езиковите семейства и езиковите райони. Статията разглежда описания метод въз основа на примери от славянските езици.
Keywords: словообразуване; ономасиология; семасиология; метод на изчисление; стойност на насищане