Античният трактат За съчетаването на Дионисий Халикарнаски между лингвистиката и поетиката на текста (Филология, 2026)
Статията разглежда съчинението на Дионисий Халикарнаски За съчетаването в контекста на античните литературнокритически и граматически занимания през елинистическата епоха. След кратък преглед на традицията в изучаването на езика и словесното изкуство в Античността статията откроява концепцията за съчетаване на звукове и срички, чрез което се постига красота и наслада като висша цел на поета. Акцентът на работата е върху четири от 26-те глави на трактата, които съдържат важни свидетелства за старогръцката фонетика и фонология, в които елегантно са инкорпорирани литературнокритически анализи на Дионисий на образцови стихове от Омировата Илиада и Одисея.
Keywords: Дионисий Халикарнаски; трактат За съчетаването; антична стилистика; звукопис; фонетика на старогръцкия език