Агущина в периграфични бележки (Филология, 2026)
Статията изследва текстове, които са част от периферното писане или периграфията на Агущина Беса-Луиш. Разглежда се начинът, по който тези текстове, публикувани от португалската писателка в периферията на фикционалното ѝ творчество, осъществяват авторефлексията на Беса-Луиш за собствената ѝ дейност като писател и за ролята на писателя. Проблематизират се определенията за „модерен автор“ и „съвременен писател“, а също и идеята за писателя като носител и разпространител на един етос, или сбор от морални, социални и емоционални характеристики, свързани с определен начин на възприемане и обитаване на света.
Keywords: Агущина Беса-Луиш; периграфия; писателски етос