(untitled) (Филология, 2026)
Целта на настоящото изследване е да анализира езиковата реализация на бинарната опозиция свое–чуждо в устойчивите сравнения в два неродствени езика – български и френски, и да проследи общото и характерното в представата и оценката на двата полюсни концепта. Особен изследователски интерес представлява преминаването на етническите стереотипи, отразяващи концепта чуждо, в устойчивите сравнения с компонент етноним в българския и френския език. Формулират се изводи относно репрезентацията на концептите свое и чуждо в устойчивите сравнения в двата езика и специфичната оценъчност, която последните изразяват, плод на светогледа на съответната езикова общност.