(untitled) (Филология, 2026)
Португалският език, говорен от жителите на Азорските острови, е изключително разнообразен от фонологична, морфологична и лексикална гледна точка. Смята се, че разнообразието на островната лексика е резултат от социални и исторически фактори, изиграли роля за обособяването на различните островни общности по време на заселванията през XV в. Последвалото изолиране на целия архипелаг, както и на отделните острови през вековете е повлияло на съвременната лексика, която изобилства от архаизми и народни елементи. Целта на изследването е да разгледа обстойно лексиката на Азорските острови, в частност лексиката на островите Сан Мигел и Терсейра, като едни от първите заселени и изследвани острови от Азорския архипелаг.