(untitled) (Филология, 2026)
Статията изследва романтическите макро- и микровселени на отшелничеството като заместители на истинския свят: манастир-килия, остров-пещера. Литературните произведения на Михай Еминеску представят единство от теми, литературни мотиви, понятия, общ поглед – като всички съществуват в поезията, прозата и драматургията. Хипостазата на гениалния мислител, обикновено вродена на художника, принца, монаха – се смесват в романа „Чезара“, като интересът е насочен към възвръщането на приказната двойка, на реализирането чрез любовта. Тези основни романтически теми са подробно представени чрез някои особено литературни лайтмотиви (езерото, луната, нощта, руините, скалите и тучната природа), всичко това анализирано чрез идеите на Башлар, Слотердайк, Дельоз, Дюран.