(untitled) (Филология, 2026)
Статията представя анализ на набор от глаголи когнати с корен, завършващ на съгласна, отнасящи се към различни спрежения в датския език, шведския език и норвежката писмена норма букмол. Проучва се влиянието на фонологичните характеристики на глаголните основи върху типовете съотношения между спреженията в трите езика. В диахронен план посредством сравнение със спрежението на разглежданите глаголи в староскандинавския език се определят същността и обхватът на промените, настъпили в разпределението на глаголите между спреженията в трите езика.