(untitled) (Филология, 2026)
Статията представя един малък по мащаб експеримент за оценяване на въвеждането на стратегически лингвистичен модел при 12 ученици, избрани от различни училища за надарени деца в продължение на 12 седмици. Целта на това експериментално изследване е да предостави на надарените деца обучителни дейности, които да отговарят на нуждите им и да стимулират техните лингвистични заложби и усвояването на чужд език. Статията е и опит да се предложи експериментален анализ на някои от проблемите, свързани с подпомагането на лингвистично надарените деца при изучаването на английски език. В този смисъл резултатите от проведеното изследване могат да са полезни на учителите и преподавателите в по-ефективната организация на обучителния процес, като най-вече изследването е предназначено за учителите по чужд език, които трябва да подбират стратегии за преподаване на английски език, които да осигурят методически обоснован обучителен процес. Тази статия също представя и програма за обучение на лингвистично надарени деца, която се състои от 12 отделни обучителни блока, придружени от комплекс от извънкласни дейности.