(untitled) (Филология, 2026)
Въпреки доказаната си ефективност и практически неизменна употреба във всяка политическа кампания, политическите слогани рядко са обект на академични изследвания. Настоящата статия се насочва към политическите слогани като основен обект на изследване и подхожда към тях от когнитивна гледна точка. Изследването цели да установи концептуалната структура, която обуславя употребата на политически слогани. Това от своя страна би могло да допринесе както теоретично, така и аналитично за бъдещи изследвания върху обекта, предлагайки например обяснение на „духовития“ и „запомнящ се“ характер на политическите слогани като специфичен жанр. Статията разкрива концептуалните елементи, на които е базиран когнитивният сценарий, прототипно използван при комуникацията чрез политически слогани, а именно сценарият, съдържащ елементите лидер, водени, социален проблем/решение на социален проблем/цел, време и място. Анализът в статията илюстрира и доказва как тези концептуални елементи функционират едновременно и спазват принципите на прототипологията. Хипотезата относно конкретната концептуална структура на въпросния сценарий се тества върху дейтасет, събран специално за целите на настоящото изследване, който съдържа 25 слогана, реално използвани в контекста на британската и американската политика през последните 70 години. Методът на анализ е квалитативен.