(untitled) (Филология, 2021)
Супрасегментните характеристики на английската реч създават затруднения дори на българи, които изучават езика на ниво напреднали. Липсват обаче систематични изследвания на тези проблеми, като една от причините за това се корени в липсата на адекватна теоретико-методологическа рамка за провеждането им. Настоящото изследване представлява опит да бъде запълнена тази празнина. То представя резултати от анализа на основните акустични характеристики на ударението и интонацията в речта на български студенти англицисти. Шестима студенти прочетоха и записаха баснята „Северният вятър и слънцето“ (текст, който често се използва във фонетични изследвания) на български и на английски език. Записите бяха подложени на акустичен анализ и бяха маркирани интонационно с помощта на програмата за акустичен анализ Praat и на системата ToBI. Получените данни за честотата на основния тон (средна стойност и медиана, минимум и максимум, честотен обхват), темпорални характеристики като средно времетраене на срички, интонационни фрази и паузи, както и данните за общ брой интонационни фрази, паузи, ударени и неударени срички бяха сравнени с данни за тези характеристики в стандартния британски английски акцент, известен с името RP. Установени бяха разлики между български, английски като роден и английски като чужд език по отношение на стойностите на честотата на основния тон, времетраенето и броя на интонационните фрази, паузите, ударените и неударените срички. Данните са представени в контекста на новия модел за изучаване на интонацията на чужд език, предложен от Менен (2015).