(untitled) (Филология, 2021)
В статията са представени три функционално-лингвистични категории – темпоралност, каузативност и афективност, които са анализирани с теоретичните постановки и методологията на структурно-функционалния подход в лингвистиката. Резултатите се основават на разработки, реализирани през последните двадесет години в рамките на френски и международни научни проекти, дисертации и дипломни работи, осъществени под моето научно ръководство. Те показват тесните връзки и взаимодействия, съществуващи между езиковите форми, техния смисъл и употреба, на френски: formes, sens et usages.